пʼятниця, 16 вересня 2022 р.

Особиста гігієна дошкільнят

 


І вдома, і в дошкільномунавчальномузакладідітямсліддотримуватися пра­вил особистоїгігієни. Аджегігієнічнінавички - цезапорукаміцногоздоров'я. І формуватиїх - обов'язокнасампередбатьків. Саме вони своїм прикладом маютьпоказатидитині, як слідвиконувативсігігієнічніпроцедури.

·                     Щоранку й щовечораумивайтедитину — мийтеобличчя, шию та вуха теплою водою з милом. Такожумивайтеїїпісляпрогулянок. Ізтрьох-чотирьохроківдити­намаєумиватисясамостійно.

·                     Перед прийомомїжі та умиванням, післяпрогулянок, відвідуваннятуалетноїкімна­ти, будь-якогозаняттячигрипривчайтедитину мити руки з милом. Руки слідмитипідструменем води, а не в ємкості. Намилюватиїхварто один-два рази з обохбоків та міжпальцями, а післязмиванняпіниперевіряти чистоту нігтів.

·                     Післятрьохроківнавчітьдитину доглядати за своїми зубами самостійно: обов'язковочиститиїхвранці й увечері, після кожного прийомуїжіполоскати рот кип'яченою водою.

·                     Волоссядитинимийте не рідшеніж раз на тиждень. Аби шампунь не потрапив в очі, голову дитинивідхиліть назад і змийтепіну. Розчісуйтеволоссялишетоді, коли воновисохло.

·                     Раз на два дніготуйте для дитини теплу ванну перед сном. Проте в разізахворю­вання й щепленьутримайтесявідцієїпроцедури. Під час купанняскористайтесямочалкою, губкоюабо махровою рукавицею та милом. Післяваннидитинуополос­ніть теплою водою, витріть насухо й одягніть у чистубілизну.

·                     У дні, коли дитина не приймає ванну перед сном, вимийтеїїнижнючастинутіла. Для витиранняніг і тілавикористовуйтеокремі рушники.

·                     Раз на тижденьобережно зрізуйтенігті на руках і ногах дитиниманікюрниминожицями. Стежте, щобдитина не гризланігті. Якщоутворилисязадирки, обрізуй­теїх та обробляйте йодом абобрильянтовим зеленим.

·                     Збираючидитиніречі до дитячого садка, покладіть чистуносовухустинкуабовологісерветки для дітей. Вони знадоблятьсяпід час кашлю, чханняабо для ви­тираннязабруднених рук та рота. Ізранньогодитинствапривчайтедитинукорис­туватисяцимизасобамиособистоїгігієни.

·                     Білизнудитинізмінюйтещодня, панчохи та шкарпетки - не рідшеніж через день, постільнеприладдя — не рідше одного разу на тиждень.

·                     Пояснітьдитині, що не можнаміряти та носити чужий одяг і взуття, користувати­ся чужим гребінцем, а під час відвідуваннябасейнуслідвзуватилишесвоєвзуття. Руки слідвитиратилишеіндивідуальним рушником. Дитинамаєзасвоїти, щоко­ристування чужими речами - цепорушення норм особистоїгігієни.






Немає коментарів:

Дописати коментар