понеділок, 22 серпня 2022 р.

Рухливі ігри для дітей


Рухливі ігри для дітей 3-4 років спрямовані на біг та виконання команд.

«Біжіть до мене»

Ця гра розвиває у дітей рухливість, вміння рухатися в колективі, швидко бігати та реагувати на сигнал.

Правила гри дуже прості. Діти мають за сигналом «біжи до мене» бігти до ведучого, а по сигналу «біжи додому» бігти до своїх стільців та сісти ні них.

Від самого початку гри ведучий поділяє дітей на дві або три групи. Поки одна група відпочиває, друга в цей час грає. Всі стільчики ставляться в ряд уздовж стіни. На кожну дитину припадає по одному стільчику. Якщо діти грають в цю рухливу гру вперше, спростіть їм завдання – нехай вони за сигналом сідають на будь-який стільчик. Трохи пізніше закріпіть за кожною дитиною свій стільчик. Це важлива частина гри, бо розвиває в дитині уважність та пам'ять. Адже їй потрібно швиденько знайти своє місце і сісти.

Граємо. Діти сидять на стільчиках. Вихователь відходить до протилежного боку кімнати і кричить «біжіть до мене». Діти підскакують і біжать до вихователя. А той, у свою чергу відкриває широко руки і всіх їх обіймає. Потім дається сигнал «біжіть додому». Діти бігом повертаються на свої місця і сідають. Так потрібно повторити 3-4 рази, але не більше 7 хвилин, після чого змінити групу дітей.

Рухлива гра для дітей 3-4 років «Де твій будиночок».

Гра на уважність та на розвиток фізичних здібностей.Рухлива гра для дітей 3 років

Тут правила трохи схожі на попередні з гри «біжи до мене». Точно так само вздовж стіни встановлюються стільчики на які сідають малята. Ведучий відходить у бік і каже: «Ідіть гуляти». Діти встають зі своїх місць і ходять по всьому приміщенню. Вони можуть просто ходити, бігати, стрибати або танцювати. Все залежить від вашої уяви. Головне, щоб гра для дітей вийшла рухлива та весела.

Потім вихователь дає команду «дощ пішов» і для підтвердження своїх слів стукає яким-небудь предметом по поверхні столу. Діти, відразу ж почувши сигнал, тікають до свого «будиночка» - до стільчика і сідають на місця. Грати в гру можна 5-6 разів на день.

Щоб урізноманітнити рухливу гру запропонуйте дітям натягнути навіс, який буде імітувати дах будиночка. До речі, грати можна і на вулиці. Діти вдосталь натішаться та настрибаються на свіжому повітрі.

«Догонялки»

Ця гра схожа на доганялок. Тільки тут потрібно наздоганяти ведучого і тільки після команди «Наздожени мене». Поділіть дітей на кілька груп.

Отже, діти знову сідають на стільчики. Ведучий говорить «Доженіть мене» і біжить в протилежному напрямку. Діти підскакують зі стільчиків та намагаються його наздогнати. Ведучий різко розвертається та біжить назад. Потім група дітей змінюється. Одні відпочивають, а інші – грають. Тривалість гри для однієї групи дітей 3-4 років не має перевищувати 5 хвилин.

Граючи в запропоновану рухливу гру, у дітей розвивається м'язова мускулатура, різкість та здатність швидко орієнтуватися в різних ситуаціях.

Рухлива гра для дітей 3-4 років «Машина і горобчики».

Рухлива гра для дітей 4 роківДля гри кімната ділиться на дві половинки за допомогою лінії. Лінію можна намалювати крейдою або розмітити прапорцями. Одна половинка називається полем для горобчиків, інша – гараж для машини. Також, для кожної дитини влаштовується своє «гніздо». Це може бути стільчик, накреслене коло або, якщо діти грають на вулиці, височина з каменів. На початку гри діти сидять у «гніздах», потім за сигналом «Горобчики літають» виходять і бігають по кімнаті, не виходячи при цьому за свою окреслену межу.

А в цей час на іншому боці кімнати в своїй половинці варто спокійно «машина», тобто вихователь. Як тільки «машина» переходить межу свого «гаража» і йде до горобців, останні відразу ж розбігаються та сідають кожен у своє «гніздо». Грати можна за один раз не більше 5 хвилин. Після чого діти обов'язково відпочивають.

Для урізноманітнення та ускладнення завдання ви можете придумувати і свої команди. Наприклад, «горобчики» можуть не просто бігати по своєму полі, але і «клювати зернятка» (стукати по підлозі пальцями), танцювати або літати, розставивши руки в сторону і махати ними, імітуючи крила птахів.

Трохи пізніше, коли діти звикнуть до цієї гри, позначте «машиною» будь-яку дитину 3-4 років. Для більшої переконливості, дайте маленькому гравцеві дитяче кермо. І так, кожного разу міняйте дітей.

Ця рухлива гра для дітей 3-4 років розвиває вміння стрибати, бігати та швидко реагувати на команди.

«Поїзд чу-чу-чу».

Кожен гравець - це окремий вагончик. За командою (вихователь гуде) «вагончики» шикуються вздовж лінії. Вихователь стає попереду замість «паровоза» і починає рух. Спочатку «поїзд» рухається повільно, поступово набирає хід, переходячи на біг. При цьому діти одне за одного не тримаються. Як тільки вихователь каже: «Поїзд під'їжджає до станції» — рух сповільнюється і в підсумку зовсім зупиняється. Ведучий знову дає «гудок» і потяг продовжує свій шлях.

Після кількох таких ігор на місце «паровоза» стає один з дітей та подає команди.

Щоб ця гра розвивала у дітей кмітливість, пам'ять та реакцію, потрібно для кожної дитини встановити своє окреме місце для вагончика і кожен раз як тільки «поїзд» збирається, всі діти мають ставати на свої місця.

Для ускладнення завдання: на зупинці «вагончики» можуть розбігатися та збирати ягоди і гриби або просто потанцювати та пострибати. Ведучий дає гудок і всі заново збираються в «поїзд» та продовжують свій шлях.

Рухлива гра для дітей 3-4 років «Миші та кіт».Рухливі ігри для дітей раннього віку

Діти – «мишки», вихователь – «кішка». У кожній «мишки» є своя нора, тобто стільчик. Діти сідають на свої місця та чекають коли «кішка» засне (вихователь заплющує очі). «Кішка» заснула і «мишки» виходять зі своїх нірок. Починають бігати, стрибати і танцювати. Як тільки «кішка» прокидається, виходить із свого кутка, вона починає ловити «мишок». Завдання дітей – втекти від вихователя і сісти на своє місце. Звичайно ж, вихователь тільки створює видимість лову і нікого не спіймає! «Кішка» знову засинає і «мишки» виходять на прогулянку.

Для цієї рухливої гри вихователю краще одягти котячу маску або рукавичку з мордочкою.

Граючи, діти розвивають спритність, швидкість та вміння тікати.

«Біжіть до прапорця».

Тут знадобляться прапорці двох кольорів – червоного та синього.

Гравців ділять на дві групи. Кожній групі роздаются свої прапорці однієї червоні, інший – сині. У ведучого залишається і червоний і синій прапорці, які він тримає руками, наприклад, синій прапорець у правій руці, а червоний – в лівій. Гравці стають в ряд, біля тієї руки, в якій прапорець їх кольору. Ведучий дає команду «Можна погуляти». Діти розбігаються по приміщенню і починають ходити, стрибати та танцювати. Через деякий час вихователь говорить: «Раз, два, три, мерщій біжи сюди»! Діти збираються кожен поблизу свого прапорця. Потім знову йде команда «Можна погуляти» і гравці розходяться. У цей час вихователь переходить з одного місця на інше і знову дає команду зібратися біля нього. І так 4-5 разів.

Щоб ускладнити гру, можна додати нову команду «стоп». Після неї гравці мають зупиниться і закрити очі. Ведучий перебігає на інший бік і змінює місцями прапорці в руках. Потім лунає сигнал збиратися групами. Діти відкривають очі і починають бігти кожен до свого прапорця.

Ця рухлива гра для дітей 3-4 років розвиває навички розрізняти кольори, швидкість та увагу.

Рухливі ігри для дітей 3-4 років спрямовані на стрибки та підповзання.

ПО РІВНЕНЬКІЙ ДОРІЖЦІ

Мета: удосконалювати вміння стрибати на обох ногах, просуваючись уперед; розвивати увагу, вміння узгоджувати свої рухи з рухами інших дітей.

Хід гри

Діти сидять на лаві з одного боку майданчика. Вихователь пропонує їм погуляти. Діти встають і йдуть колоною на прогулянку під слова, що їх ритмічно промовляє вихователь:

По рівненькій доріжці

Крокують наші ніжки.

Рівненькі в нас доріжки,

Раз, два, раз, два...

(Останні слова повторюють 8 разів.)

А тепер побігли по горбочках, по горбочках.

Діти стрибають на обох ногах, просуваючись уперед.

Після слів «У яму — бух!» діти присідають. У відповідь на слова вихователя «Вилізли з ями» діти промовляють: «У-у-ух!» і випростовуються. Двічі повторивши текст, вихователь каже:

Рівненькі в нас доріжки,

Рівненькі в нас доріжки,

Втомились наші ніжки.

(Діти йдуть повільним кроком.)

Ось там дім —

Живемо ми в нім.

(Діти біжать до лави й сідають.)

Поради. Спочатку показати, як стрибати на обох ногах і присідати. Потрібно стежити за тим, щоб діти, пересуваючись у колоні, дотримувалися певної відстані (витягнуті вперед руки), не наштовхувались одне на одного, тримали рівно голову й тулуб.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар